Graficna-podoba.si

Logotip podjetja

22-08-2022 Zadnje objave

Logotip podjetja

Kamor koli pogledamo so logotipi.

Če pogledam zdaj okoli sebe lahko brez problema naštejem vsaj 10 logotipov, ki jih vidim. So vseokoli nas kamor koli gremo, so del naše kulture in življenja. Vplivajo na naše odločitve, predstavljajo vrednote podjetja in velikokrat imajo globji pomen. Ampak res... Kaj je namen logotipa in zakaj je pomemben? To je nekaj, kar morajo grafični oblikovalci in podjetniki razumeti, preden začnejo delati na njihovi blagovni znamki.

Kaj je namen logotipa?

Primarna vloga logotipa je identifikacija. Trendi se spreminjajo, razvijala se bodo orodja in tehnike oblikovanja, tisto, kar poznamo kot logotip, se sčasoma lahko celo drastično spremeni, toda za vedno bo najpomembnejši cilj logotipa ostal ta - identificirati osebo, izdelek, podjetje ali storitev, za katero jo izdelujete.

To pomeni, da morate kot oblikovalec (ali lastnik podjetja) pred delom na idejah popolnoma razumeti okolje, v katerem bo logotip viden. Kdo so konkurenti blagovnih znamk in kako izgledajo? Katere barve in simboli so že v lasti uveljavljene konkurence? Kako lahko ločimo logotip, da podjetje izstopa iz množice?

Oblikovanje logotipov je strateško orodje - ni umetnost.

Oblikovanje logotipov ni umetnost - preveč ljudi jih zamenja z umetnostjo, saj so logotipi vizualni predmet. Naša vloga kot oblikovalcev ni oblikovanje lepote… in ne oblikovanje nečesa, kar je nam ali stranki osebno všeč, ampak je oblikovanje logotipa treba obravnavati kot strateško poslovno orodje, ki bo omogočilo prepoznavanje podjetja v prostrani svet, v katerem živimo. Seveda lahko logotip še vedno izgleda dobro, toda to bi moral biti sekundarni dejavnik pri oblikovanju logotipa. Identifikacija je na prvem mestu.

Logotip ne potrebuje skritih pomenov

Oblikovalci si pogosto prizadevajo, da že od samega začetka napolnijo logotip s polnim pomenom, vendar to ni potrebno - poudarek bi moral biti na identifikaciji. Vsak pomen ali povezava bo sčasoma razkrila. Sčasoma se bo pomen pokazal s stalnim trženjem in interakcijami strank z blagovno znamko podjetja.

Zakaj so logotipi pomembni?

So obraz podjetja, izdelka ali storitve. Ko si v mislih predstavljate podjetje, si pogosto takoj predstavljate logotip, najsi gre za zlate loke slavnega podjetja za hitro prehrano ali jabolko z ugrizom. Ko vidite logotip, ki ga poznate, tako kot pri logotipih Nike in Apple, ga takoj povežete s svojimi spomini, izkušnjami in interakcijami z blagovno znamko.

Vzpostavite takojšnje prepoznavanje blagovne znamke. Dobro oblikovan logotip bo nepozaben, saj bo kupcem pomagal, da si bodo blagovno znamko zapomnili. Človeški možgani lažje obdelujejo in si zapomnijo oblike in barve kot besede. To pomeni, da če je identiteta na trgu edinstvena, jo lahko znova najdemo in identificiramo za nakup ali uporabo njenih storitev in priporočanje prijateljem.

Ustvarite dober prvi vtis

S toliko podjetji na svetu ima vsako podjetje le eno priložnost, da navduši in privabi. Če logotip ne navduši potrošnikov v današnjem internetnem svetu, je zelo enostavno iti drugam. Nekateri lastniki podjetij delajo logotipe po svoje ali najemejo poceni amaterske oblikovalce, ne da bi razumeli, kako škodljiva je lahko slaba zasnova zanje, ker je prvi vtis tako pomemben.

"Ni nič dražjega od poceni oblikovanja" - povzema izgube, ki jih podjetje povzroča s sprejetjem najcenejše in najhitrejše poti."

Telefon

040 823 124

graficna-podoba.si

Celostna grafična podoba, 2D animacije in grafično oblikovanje

Facebook

Instagram

SPLETNO MESTO

Piškotki

Zadnji projekti

Cenik

Kontakt

POVEZAVE

Domača stran

Portfolio

Novice in blog

KONTAKT

info@graficna-podoba.si

040 823 124

Copyright 2022 @ graficna-podoba.si